Welkom! De kans is groot dat je een kinderwens koestert (in de verre of nabije toekomst) als je op deze website terecht bent gekomen. Zwangerschap en bevalling betekenen vaak een tumultueuze periode in iemands leven. In deze periode kan je alle hulp gebruiken om je op elk moment voor te bereiden.

Of je de zwangerschap nu op een positieve of negatieve manier ervaart, alleen of als koppel, de hulp van een vroedvrouw kan vaak veel betekenen. Een vroedvrouw kan doorheen iedere fase van de zwangerschap haar steentje bijdragen en je dat extra duwtje in de juiste richting geven.

Preconceptioneel

Als je graag zwanger wilt worden, maar dit lukt niet meteen of je hebt hier nog vragen of onzekerheden over, dan kan je steeds contact opnemen met je vroedvrouw. Zij kan je adviseren over hoe je je lichaam voorbereidt op een mogelijke zwangerschap. Ook indien dingen niet lopen zoals gehoopt of gepland, is ze een goede persoon om je bij te staan. Dit kan zijn voor een vrijblijvend gesprek of voor een volledige begeleiding van het traject.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het gangbaar in België om opgevolgd te worden door een gynaecoloog. Wat nog maar weinig geweten is, is dat ook de vroedvrouw bevoegd is om een zwangerschap op te volgen. Zij doet dit uiteraard in nauwe samenwerking met je gynaecoloog, zodat complicaties tijdig herkend en aangepakt zouden kunnen worden.

Buiten de opvolging van de zwangerschap, kan je ook bij een vroedvrouw terecht om meer informatie te krijgen over verschillende onderwerpen. Zo kan ze je bijvoorbeeld voorbereiden op de bevalling, de borstvoeding, uitleg geven over flesvoeding, mee nagaan of je alles hebt voor de komst van de baby, … Indien je nog andere vragen of zorgen hebt, kan je ook steeds eens telefonisch contact opnemen om na te gaan in welke mate je vroedvrouw je hierin kan bijstaan.

Arbeid en bevalling

Het is zover! Je vliezen breken, de weeën beginnen, … Wat nu? De vroedvrouw is in deze fase waarschijnlijk het meest aanwezig. Of je nu kiest je volledige arbeid en bevalling in het ziekenhuis te doen, of (deels) thuis, je vroedvrouw zal hier de spilfiguur zijn. Zij zorgt ervoor dat zowel mama als baby doorheen deze helse tijd komen. Niets zal teveel voor haar zijn om je hierdoor te sleuren. Zij zal je ook als partner kunnen adviseren op welke manier je de mama kan bijstaan op dit moment.

Postpartum

Na de bevalling komt er ineens heel veel op je af. Hoe goed je je hier ook op voorbereid hebt, het zal even aanpassen zijn en op zoek gaan naar een nieuw ritme. Ook in deze fase kan de vroedvrouw een hulp zijn. Niet alleen om te helpen met de borstvoeding en de parameters van mama en baby op te volgen, maar ook om je vragen en zorgen op af te vuren. Ook als het emotioneel even wat moeilijk wordt, kan de vroedvrouw je hierin bijstaan.

De vroedvrouw kan geconsulteerd worden tot 1 jaar na de bevalling. In dit jaar na de bevalling zijn er nog momenten waar grote veranderingen zullen optreden, en waarbij hulp welkom is. Denk maar aan het geleidelijk aan afbouwen van de borstvoeding, of het overschakelen op vaste voeding.

Workshops

Naast de gewoonlijke zorgen zoals hierboven beschreven, kunnen vroedvrouwen (in samenwerking met andere organisaties) workshops organiseren over onderwerpen gerelateerd aan de zwangerschap en baby’s.

Categorieën: Zwangerschap

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *