Ochtendmisselijkheid, we kennen het allemaal. Één van de minst aangename kwaaltjes tijdens de zwangerschap. Heb je hier last van en wil je graag weten waarom dit voorkomt en vooral hoe je het een beetje tegen kan gaan? Blijf dan zeker lezen!


Ontstaan

De wetenschap is het nog steeds niet volledig eens waardoor zwangerschapsmisselijkheid wordt veroorzaakt. De meest algemeen aangenomen uitleg is dat de misselijkheid veroorzaakt wordt door het zwangerschapshormoon, ook wel hCG genoemd. hCG is het hormoon dat door het lichaam aangemaakt wordt als men zwanger is, dit is dus ook waar men naar op zoek gaat om een zwangerschap te kunnen vaststellen. We kunnen hCG opsporen in urine en bloed.

hCG is noodzakelijk tijdens de zwangerschap. Het wordt aangemaakt door de bevruchte eicel en zorgt ervoor dat de menstruele cyclus gezet wordt. Op deze manier wordt het baarmoederslijmvlies dus niet meer afgestoten, waardoor je dus geen menstruatie krijgt en de zwangerschap verder kan evolueren. Eenmaal de placenta volmaakt is, zal deze de productie van hCG overnemen tot de bevalling.

In het begin van de zwangerschap stijgen de hCG-waarden razendsnel. De waarden verdubbelen zelfs om de 2 dagen en dit tot 7 weken ongeveer. Vanaf week 8 blijven de waarden stijgen, maar iets minder snel. Aan het einde van het eerste trimester zien we dat de waarden lichtjes weer beginnen dalen.

Doordat de hoeveelheid hCG in het eerste trimester het hoogst is en het snelst stijgt, is het eerste trimester ook het ergst als het gaat over ochtendmisselijkheid. Na die 3 maanden zal het voor de meeste zwangeren al een pak beter gaan. Doordat er nog steeds hCG in het lichaam aanwezig is, kan het ook zijn dat je gedurende de gehele zwangerschap last van misselijkheid blijft hebben.

Buiten hCG kan ook stress een rol spelen in misselijkheid tijdens de zwangerschap. Een zwangerschap, hoe gewenst ook, brengt veel vragen met zich mee: Ben ik hier wel klaar voor? Zal het kindje gezond zijn? Het is er toch maar één he? En dit zijn nog maar een aantal van de vele vragen die door ons hoofd spoken. De stress die deze vragen met zich mee brengen, zullen zeker en vast een effect hebben op de ernst van de misselijkheid.

Tips

Er is veel medicatie op de markt tegen misselijkheid, tijdens de zwangerschap is er echter een groot gedeelte van deze medicatie die best niet ingenomen wordt.

Hieronder geef ik je al wat niet-medicamenteuze tips mee die je misselijkheid zouden kunnen verlichten. Vergeet echter niet dat advies van je vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog, beter op maat zal zijn. Vraag hen dus ook om advies bij je volgende bezoek.

Vaker, kleinere porties

Probeer iets vaker te eten en probeer bij elke maaltijd een kleinere portie te eten. Op deze manier overbelast je je maag niet teveel, doordat deze nooit leeg of té vol zit. Idealiter zou je ongeveer 5 à 6 keer per dag eten, in plaats van de gewoonlijke 3 keer.

Met ditzelfde idee in het achterhoofd is het verstandig iets te eten naast je bed te leggen. Zodat je meteen iets kan eten en niet te lang met een lege maag zit. Best eet je dan iets luchtigs zoals een rijstkoek of crackers.

Vermijd sterke geuren

Tijdens de zwangerschap verhoogt het reukvermogen. Hierdoor zijn zwangeren gevoeliger voor sterke geuren. Indien je al veel last hebt van ochtendmisselijkheid, kan je best ook deze sterke geuren vermijden.

Vermijd pikant en vet eten

Dit hoef ik je niet uit te leggen. Pikant en vet eten zijn belastend voor de maag. Bij ochtendmisselijkheid is het belangrijk de maag zoveel mogelijk te ontlasten, hier hoort vet en pikant eten dus niet bij.

Ga niet te snel na het eten liggen

Probeer na het eten een halfuur tot een uur rechtop te blijven zitten. Als je gaat liggen, bevordert dit zure oprispingen, wat niet helpt bij misselijkheid.

Rustig in- en uitademen

Wanneer je met een erge misselijkheidsvlaag zit, kan het helpen om rustig frisse lucht in- en uit te ademen langs de neus en proberen goed te ontspannen.

Gember

Gember bevordert de spijsvertering, het verlicht zo ook misselijkheid. Probeer dus eens regelmatiger gember aan je dieet toe te voegen. Ook gemberthee is effectief hiervoor!

Help! Dit blijft maar duren

Indien je doorheen de dag amper nog iets binnen kan houden en je je echt ellendig voelt zou het kunnen dat je ochtendmisselijkheid geëvolueerd is naar een ernstigere vorm. Men noemt dit hyperemesis gravidarum.

Indien je last hebt van hyperemesis gravidarum zal je beginnen afvallen (in plaats van bijkomen) en zal je symptomen van uitdroging hebben. Doordat je niets meer binnen kan houden ben je volledig uitgeput, soms is het zelfs een hele klus om je te douchen.

Herken je hier iets van of voel je je echt belabberd, neem dan voor de zekerheid zeker eens contact op met je vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *