Veel vrouwen hebben een soort haat-liefdeverhouding met hun striemen (ook wel striae genoemd). Enerzijds vinden we dat ze niet mooi zijn op ons lichaam en niet horen bij het perfecte beeld van een lichaam, anderzijds zijn zij het enige overblijfsel om je te herinneren aan wat je lichaam tijdens de zwangerschap heeft kunnen verzetten. Een leukere naam voor striemen zijn tijgerstrepen. Tijgerstrepen staat voor de oerkracht die je lichaam bezit bij het volbrengen van een zwangerschap en bij de bevalling. Als we er zo naar kijken, zijn ze misschien zelfs zo erg nog niet! šŸ˜‰

Hoe ontstaan ze?

Striemen ontstaan wanneer de huid heel snel moet uitzetten en het bindweefsel hierdoor geen tijd heeft om rustig op te rekken. Ze zijn als het ware kleine scheurtjes in het bindweefsel. Dit ontstaat niet alleen tijdens de zwangerschap, maar bv ook tijdens een groeispurt, bij het ontwikkelen van borsten bij jonge meisjes, bij snelle spierontwikkeling, ā€¦ Hieruit is duidelijk dat striemen dus niet enkel bij vrouwen voorkomen, ook mannen kunnen hier last van hebben.

Aanvankelijk zullen striemen vrij donker van kleur zijn, rood of paars meestal. Met de tijd echter vervagen ze nog meer en worden ze een soort wit litteken.

Striemen voorkomen

Er is niet dat ervoor zal zorgen dat je helemaal geen last zal hebben van striemen. Er zijn wel een aantal dingen die het bindweefsel soepeler maken, zodat de kans op striemen iets kleiner is.

  • Gezond eten

Gezond eten kan helpen bij de productie van collageen. Collageen zorgt ervoor dat de huid soepel is, hoe meer collageen hoe soepeler de huid. Vitamines E & C en zink en silica bevorderen de collageenproductie. Deze vitamines en mineralen vind je vooral in natuurlijke middelen, probeer dus fast-food en kant-en-klare maaltijden te vermijden.

  • Vitamine D

Er zou sprake zijn dat een vitamine D-tekort mogelijk leidt tot meer striemen. Dit is echter nog niet wetenschappelijk aangetoond. Toch kan het geen kwaad dagelijks een wandeling van minstens 15min te maken. Baat het niet, dan schaadt het niet.

  • Beweging

Beweging helpt om de bloedcirculatie te verbeteren, op deze manier wordt ook de circulatie in de huid bevordert. Huid die meer bloed ontvangt, kan meer uitrekken. Die wandeling zou dus zo maar eens op 2 manier kunnen bijdragen aan het verminderen van striae.

  • Hydratatie

Zorg ervoor dat je huid zowel vanbinnenuit als vanbuitenaf voldoende gehydrateerd is. Een uitgedroogde huid kan zich minder uitrekken, waardoor er meer striemen ontstaan. Drink dus voldoende water per dag (minstens 1.5l) en smeer je goed in met hydraterende lotion/olie (2x/d).

  • Massage

Bij het insmeren van je huid is het beter je huid in cirkelvormige bewegingen te masseren, dit zorgt opnieuw voor een betere circulatie in de huid. Daarbovenop zal je product vaak ook beter geabsorbeerd worden.

Er is geen enkele evidence-based manier om je striemen te vermijden of te doen vervagen. Storen deze tijgerstrepen je toch te hard, is het raadzaam een afspraak te nemen met je dermatoloog. Hij/zij zal met jou de opties overlopen en kijken welke het meest geschikt is in jouw geval.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *