Wist je al dat er zoiets bestaat als een huiluurtje? Of wist je het niet, maar is het je opgevallen dat je baby steeds ongeveer op hetzelfde moment van de dag een lastig momentje heeft. Dit is volkomen normaal en komt bij bijna elke pasgeborene voor.

De reden dat je baby zo een lastig momentje heeft, is omdat hij/zij de indrukken die doorheen de dag opgedaan zijn, verwerkt moeten worden. Om die reden zal je zien dat wanneer je bv een drukke dag hebt gehad met veel bezoek, je baby een moeilijker huiluurtje dan hebben dan op een rustige dag.

Aangezien je baby’tje het huiluurtje gebruikt om de indrukken van de dag te verwerken, zien we meestal dat het huiluurtje zich in de late namiddag of ’s avonds voorkomt. Dit sluit uiteraard niet uit dat sommige baby’s hun huiluurtje toch liever in de ochtend houden.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, duurt het huiluurtje niet sowieso een uur. Het huiluurtje kan ook minder lang en zelfs langer duren. Het valt niet echt te voorspellen hoelang zo’n huiluurtje zal duren.

Het goede nieuws over het huiluurtje is dat dit niet voor eeuwig blijft duren! Rond 6 weken na de geboorte komt het huiluurtje op zijn piek. Veel succes dus als je rond die leeftijd zit! Maar gelukkig wordt het vanaf dan minder! Uiteindelijk zien we rond 3 maand nog amper een huiluurtje voorkomen.

Begrijp me niet verkeerd, het feit dat je baby een huiluurtje heeft, wil niet zeggen dat je een huilbaby hebt. Er wordt pas gesproken van een huilbaby indien je baby langer dan 3 uur per dag weent, dit meer dan 3 dagen per week en voor langer dan een week. Twijfel je of je een huilbaby hebt of dat je baby gewoon een huiluurtje heeft? Schrijf eens op wanneer en hoe lang je baby huilt op een dag en ga met deze observaties te hoor bij je vroedvrouw of pediater.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *