Je hoort vast vaak mensen praten over inbakeren. Maar wat is het nu juist en wanneer kan je het gebruiken? Dat kom je hier te weten!

Wat is inbakeren?

Inbakeren is een manier om je baby’tje in te wikkelen in een doek. Veel baby’s worden hier rustig van. Het geeft hen een gelijkaardig gevoel als wanneer ze bij mama in de buik zaten. In de buik hadden ze namelijk ook niet veel bewegingsvrijheid meer naar het einde van de zwangerschap toe.

Waarom inbakeren?

Inbakeren kan je baby een rustig gevoel geven. Daarom wordt het aangeraden wanneer baby’s onrustig slapen. Het kan dus gebruikt worden bij kindjes die maar korte periodes aan een stuk doorslapen, die moeilijk inslapen, die krampjes hebben of die veel bewegen tijdens de slaap en zo zichzelf wakker maken.

Wanneer kan je je baby inbakeren?

Je baby kan je beginnen inbakeren vanaf wanneer je hier de nood voor voelt. Er wordt door Kind & Gezin wel aangeraden om dit pas vanaf 3 weken na de geboorte te doen. Dit omdat je je baby nog volop moet leren kennen, en je door hem in te bakeren misschien signalen zou kunnen missen die wijzen op honger, ongemakkelijkheid en dergelijke.

Het is wel erg belangrijk om te stoppen met inbakeren van zodra de baby kan rollen. Als je baby ingebakerd omrolt, zal hij/zij moeilijker kunnen terugrollen. Dit verhoogt de kans op wiegendood. Om deze reden wordt aangeraden het inbakeren af te bouwen vanaf de leeftijd van 4 maanden.

Juist inbakeren

Zorg er zeker voor dat de bovenkant van je bakerdoek (dit kan ook perfect een tetradoek zijn) niet hoger komt dan de schouders van je baby.

Vergeet niet dat de bakerdoek een extra laag is om je baby. Hou hierbij rekening als je je baby kleedt. Indien je baby ingebakerd wordt, zal je een laag kleding moeten uitdoen.

Let wel, niet elke baby vindt het leuk om ingebakerd te worden. Sommige baby’s verdragen het helemaal niet of hebben liever toch 1 armpje vrij. Sommigen houden ervan om strak ingebakerd te worden, anderen liever niet. Ga samen met je baby op zoek naar wat voor jullie werkt.

Denk je dat je baby’tje geholpen zou kunnen zijn met inbakeren? Vraag zeker nog eens extra uitleg aan je vroedvrouw of pediater! Check ook mijn sociale media om een afbeelding te zien over hoe je stap voor stap je baby kan inbakeren.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *