Een veel voorkomend probleem die de borstvoeding bemoeilijkt is een te kort tongriempje. Maar wat is dit nu juist en op welke manier kan dit de borstvoeding zo hard beïnvloeden?

Wat is een tongriempje en wanneer is het te kort?

Het tongriempje is het kleine stukje huid aan de onderkant van de tong dat de tong vastmaakt aan de onderkant van de mond. Dit gedeelte wordt ook wel frenulum genoemd.

Het tongriempje is te kort wanneer de tong een beperkte beweging heeft. Als de tong niet voorbij de onderkaak reikt, geeft dit problemen met de voeding. Zo zal de baby bv niet goed vacuüm kunnen zuigen en op deze manier tepelproblemen veroorzaken bij de borstvoeding en minder melk binnen krijgen. Een te kort tongriempje wordt ook wel eens ankyloglossia genoemd.

Hoe kan je een kort tongriempje herkennen?

Er zijn een aantal dingen die kunnen wijzen op een kort tongriempje. Deze symptomen kunnen zowel bij de mama (als er borstvoeding wordt gegeven) als bij de baby.

Bij de mama

Mama’s waarvan de baby een te kort tongriempje hebben en die borstvoeding geven kunnen erge last hebben van hun tepels. Dit kan voorkomen als tepelkloven, maar ook pijn bij het voeden. De tepels kunnen na het voeden ook vervormd zijn, omdat de baby druk heeft gezet op een verkeerd deel van de tepel.

Aangezien de baby ook niet op de juiste manier drinkt, kan het zijn dat deze mama’s een lagere melkproductie hebben doordat de borst niet ideaal gestimuleerd wordt. Hiermee gepaard kan het ook zijn dat de borst niet goed leeggezogen wordt, wat kan leiden tot stase van de melk. Dit kan na verloop van tijd overgaan in een mastitis. Daarom is het belangrijk hier op te letten om ernstige verwikkelingen te vermijden.

Bij de baby

Doordat het voor de baby moeilijk een vacuüm aan te houden, zal je baby tijdens het voeden een klikken geluid maken en vaak loslaten.

Daarbovenop zal de baby het moeilijk hebben om de juiste houding en techniek te vinden, waardoor hij/zij vaak gefrustreerd zal raken tijdens de voeding omdat hij/zij te weinig melk binnenkrijgt.

Vaak zien we dat deze baby’s last hebben van ‘failure to thrive’, wat betekent dat de baby niet goed zal groeien. Dit nogmaals doordat de baby te weinig melk binnenkrijgt.

Wanneer deze baby’s huilen, zien we vaak dat hun tong een hartje vormt. Dit kan je zien in onderstaande afbeelding.

Afbeelding van Catherine W Genna (2004)

Behandeling

Een te kort tongriempje zal pas behandeld worden als het echt problemen geeft met de voeding. Is dit niet het geval, laat men het op zijn beloop. We zien dan vaak dat dit vanzelf opgelost raakt, door het stilaan uitrekken van het tongriempje of het doorscheuren ervan.

Als er toch behandelt dient te worden, zal dit gebeuren door het tongriempje door te knippen. Dit wordt zonder narcose gedaan en is een pijnloze ingreep. In het tongriempje bevinden zich geen zenuwuiteinden waardoor de baby hier niets van voelt.

Na de ingreep kan je baby meteen weer aan de borst. Er is geen herstelperiode nodig.

Vermoed je dat je baby last heeft van een te kort tongriempje, neem dan zeker eens contact op met je pediater of je vroedvrouw. Deze zullen dan eens nakijken hoe het tongriempje eruit ziet en hoe de borstvoeding verloopt.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *