Voor nieuwe ouders is het naveltje van de pasgeborene vaak iets waar ze liever van af blijven. Toch is het belangrijk dit naveltje af en toe te verzorgen om de genezing in de hand te werken en infecties te vermijden.

Navelstomp

Vlak na de geboorte heeft het navelstompje van de baby een doorzichtig gelei-achtig aspect. De eerste dagen zien we het stompje verkleuren totdat het volledig zwart ziet. Na een aantal dagen zal het stompje volledig uitgedroogd zijn en afvallen. We kunnen dit genezingsproces versnellen door het navelstompje ten allen tijde goed droog te houden. Normaal gezien zal het navelstompje binnen de 2 weken afvallen.

Verzorging

In het verleden werd aangeraden de navel een paar keer per dag te ontsmetten. Hoewel dit uitdrogend werkte voor de navel, zorgde dit ook voor meer irritatie ter hoogte van de navel en doodde men hiermee ook de goede huidflora in de buurt van de navel die ook voor genezing zorgen.

Hier is men dus intussen al een aantal jaar van af gestapt. Onderzoek heeft uitgewezen dat zorgen dat de navel droog blijft een even goede genezing geeft en soms zelfs een snellere dan bij ontsmetting van de navel.

Zorg er ook voor dat de navel van je baby proper is. Dus wanneer je je baby wast, moet je je zeker geen zorgen maken om de navel nat te maken en te wassen, integendeel. Zorg er na het badje gewoon voor dat je de navel ook weer goed droogt met een zachte doek (bv een tetra-doek).

Tips

  • Probeer de navel voldoende te laten ademen, probeer hiervoor de luier onder de navel te houden. Dit kan je doen door de luier eventueel wat om te plooien.
  • Was en droog de navel 1 maal per dag. Indien de navel bevuild zou zijn met urine of stoelgang, maak je dit uiteraard best ook meteen terug schoon.
  • Hou goed in je achterhoofd dat de navel geen zenuwuiteinden bevat. Het doet dus geen pijn voor je baby om dit te verzorgen.
  • Let goed op bij zwelling, roodheid, vochtafscheiding. Ook de indien de navel een indringende geur begint te krijgen. Als je een van deze dingen opmerkt, is het goed om eens te rade te gaan bij je vroedvrouw of pediater.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *