Meestal is knippen of scheuren tijdens de bevalling het gedeelte wat de meeste vrouwen afschrikt. Er bestaan echter een aantal tips de kans om dat knippen of inscheuren te beperken. Perineummassages toepassen tijdens het laatste gedeelte van de zwangerschap is daar één van.

Wat is het perineum?

Het perineum is het gedeelte tussen je vagina en anus, ook wel gekend als bekkenbodem. Dit gedeelte bestaat uitwendig uit een klein stukje huid, maar inwendig zitten hier enorm veel spieren onder. De bekkenbodem zorgt ervoor dat alle organen in het bekken ondersteund worden, op zijn plaats zitten en hun functie kunnen uitoefenen. Zo heeft de bekkenbodem een belangrijke functie bij het al dan niet kunnen ophouden van urine en stoelgang en zorgt de bekkenbodem voor de orgasmes.

Voor je begint

  • Knip je nagels kort.
  • Was je handen.
  • Ontspan voor je eraan begint, een warm bad kan hierbij helpen.
  • Kies voor een neutrale olie (bv de perineumolie van Weleda, pure kokosolie, pure amandelolie, …)
  • Begin steeds met een lege blaas, dit zal aangenamer zijn.
  • Blijf je concentreren op je ademhaling tijdens de massage om je maximaal te kunnen ontspannen.

Voordelen van de massage

Deze massage is goed om een aantal redenen. Enerzijds hydrateer en voed je de huid extra door te masseren met olie. Een goed gehydrateerde en gevoede huid, heeft minder snel de neiging open te scheuren. Dit is bv ook het principe bij striemen, indien de buik goed gehydrateerd wordt, hebben striemen iets minder kans om te ontstaan.

Anderzijds geeft de perineummassage een licht rekkend gevoel in de vagina. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat je kan hebben bij de geboorte van je kindje. Indien je dit gevoel regelmatig herhaalt, leer je het kennen en kan de intensiteit telkens iets worden opgedreven. Op deze manier zal je minder snel in paniek raken bij dit gevoel tijdens de bevalling zelf.

De perineummassage zorgt er ook voor dat het perineum extra goed doorbloedt wordt. Een betere doorbloeding zorgt voor een soepeler weefsel, waardoor het perineum iets meer kan meegeven en minder kans dus op scheuren. Indien je al een litteken hebt van een voorgaande bevalling, kan de massage er ook voor zorgen dat het litteken versoepelt.

Er wordt opgemerkt dat vrouwen die dit doen niet alleen minder kans op een scheur hebben bij de bevalling, maar men ziet ook dat als er toch een scheur voorkomt, deze beter geneest en minder pijn doet achteraf.

Wanneer wel en wanneer zeker niet?

De aanbeveling is om te beginnen met de perineummassage vanaf 34 weken zwangerschap en dit indien mogelijk dagelijks ongeveer 10 minuutjes te doen. Dan heeft je vagina echt de kans om geleidelijk aan te wennen aan het stretchen.

Er zijn ook een aantal situaties waarbij het afgeraden is om de perineummassages uit te voeren. Indien jouw vliezen al gebroken zijn, is het niet aangeraden de perineummassage uit te voeren, om opstijgende infecties te vermijden. Hetzelfde geldt bij vaginale ontstekingen of infecties en bij bloedingen.

Hoe voer je een perineummassage uit?

Omdat dit erg moeilijk te omschrijven is, verwijs ik jullie door naar onderstaand filmpje, visualisatie hiervan zal iets makkelijker zijn.

Ik wens jullie alvast erg veel succes. In het begin zal de massage misschien oncomfortabel zijn of vreemd aanvoelen, maar van zodra je je ergens niet meer gemakkelijk bij voelt is het best even te stoppen. Je kan dan beter de volgende dag opnieuw proberen. Het is ook een manier om terug verbinding te krijgen met je lichaam.

Onthoudt vooral dat consistentie belangrijk is, het maakt niet uit welke kracht je zet op je bekkenbodem, wel dat je regelmatig deze massage herhaalt.

Categorieën: Zwangerschap

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *